NAJBOLJI RECEPT ZA PRAVU SRPSKU GIBANICU: Krckava spolja, a sočna iznutra - ni parče neće ostati u plehu

Odlična je ideja za doručak, večeru ili ako vam dođu iznenadni gosti.

Bakina i dekina kuhinja

Gibanica je pita sa sirom, u koju se za razliku od bureka dodaju jaja i jogurt. Pravi se tako što kore zgužvate, pa ih umačete u fil i tako ih ređate u pleh. Recept za gibanicu je toliko ukusan da ćete ga stalno iznova pripremati, a pritom je i jednostavan i brz.

Sastojci

  • 500 g gotovih kora
  • 3 jaja
  • 300 g sira
  • 1/2 praška za pecivo
  • 70-100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml kisele vode
  • 3-4 šake sira za filovanje

Za preliv:

  • 100 ml mleka
  • malo ulja
  • 1 jaje

Priprema:

Izdrobiti sir, dodati jaja, jogurt ,kiselu vodu ulje i prašak za pecivo i sve izjednačiti. Tepsiju 30x20 obložiti pek papirom. Na dno raširiti dve kore i premazati uljem stranice kora i ostaviti da vise preko tepsije. Svaku koru blago uronuti u fil pa ređati u tepsiju jednu do druge..

Tako i drugi red pa preko razbacati šaku čistog sira. Zatim treći red opet umočiti kore, pa odozgo sir. I tako dok imate kora i fila. Vatiti kore koje vise preko tepsije i pokriti sa dve kore i ušuškati. Iseći malo gibanicu na kocke. Umutiti jaje, dodati mleko i malo ulja. Preliti preko gibanice i peći oko 45 min na 210 stepeni. Seći toplu.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja