Ako vam treba torta za neku svečanu priliku ne morate više da tražite. Ovaj recept će oduševiti i one probirljive. Ovo je manja verzija čizkejka, ako želite mogu da se dupliraju mere, pa da napravite veći.
Ne morate da koristite integralni keks, može i mlevena plazma samo tada izbacite šećer u prahu. Straćatela čizkejk je preukusan jer čokolada koja je u kremastom filu krcka u ustima, kao i kora.
Sastojci:
Za koru:
- 150 g integralnog keksa
- 70 g omekšalog putera
- 1 kašičica prah šećera
Za fil:
- 100 g krem sira
- 250 g maskarpone sira
- 1 kašika bejlisa
- 150 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 70 g seckane mlečne čokolade
Za ganaš:
- 70 g mlečne čokolade
- 30 ml slatke pavlake
Priprema:
U blenderu ustinite keks, pa dodajte puter i prah šećer, pa nastavite dok se ne sjedini. Utisnite u dno kalupa, prečnika 16 cm i stavite u frižider. Umutite krem sir, maskarpone i bejlis. Dodajte kondezovano mleko i nastavite da mutite. Umutite slatku pavlaku, pa i nju dodajte i sve sjedinite špatulom (ako je biljna ne mora prvo da se muti, ako je mlečna mora). Ako dodajte biljnu onda morate još malo da umutite dok se ne zgusne. Ako vam se koji slučajem učini retkim, onda slobodno pomešajte 1/2 kesice želatina sa 2 kašike hladne vode, pustite da nabubri, zagrejete samo onoliko da se istopi i sjedinite sa filom. Na kraju sam špatulom umešajte čokoladu, rasporedite fil preko korice i vratite u frižider na najmanje 3 sata, poželjno preko noći. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom. Gotov ganaš sipajte preko ohlađenog fila uz pomoć šprica, kako biste napravili efekat curenja, a ostatak rasporedite po površini torte i ostavite još sat vremena da se stegne.
Izvor: slatkadomacica