Pripremite tortu od belog fila sa keksom koja se ne peče. Ona je toliko jednostavna da ćete je praviti u svim prilikama. Poprilično osvežava jer se fil pravi od kisele pavlake, a ako želite možete da dodate i neko voće. 

Samo smućkajte sastojke i sačekajte da se ohladi i ukusna poslastica je na vašem stolu bez puno truda. Ako više volite čokoladne kolače imamo savršen recept.   

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 50 g brašna
  • 2 jajeta
  • 400 g pavlake
  • 300 g čokoladnog keksa 
  • 100 g putera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 120 g rastopljenog putera
  • 1 kašika mleka 

Prirpema:

Pomešajte šećer, vanilin šećer, brašno, jaja i pavlaku. Dobro sjedinite, pa stavite da se kuva uz konstantno mešanje. Kada proključa kuvajte još nekih 1-2 minuta i ne prestajte da mešate. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom, pa zatim ohladite, prvo na sobnoj temperaturi, pa u frižideru. 
Keks sameljite u blenderu, puter umutite sa vanilin šećerom. Dodajte ohlađeni fil u umućeni puter i sve dobro sjedinte mikserom. 
U mleveni keks dodajte istopljeni puter i sjedinite, pa dodajte i kašiku mleka. Odvojite 5 kašika keksa sa strane. Ostatak sipajte u kalup prečnika 18 cm i lepo obložite dno i malo ivice. Sipajte fil preko, pa sa keksom koji ste odvojili sa strane pokrijte vrh torte/kolača. Ostavite par sati u frižideru.