Čokoladni kolač koji je ukusom bolji od braunija.
Testo:
- 2 jaja
- 100g šećera
- 100ml mleka
- 50ml ulja
- 140g brašna
- 25g kakao praha
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
Sos:
- 200ml mleka
- 60g šećera
- 1 kašika arome vanile
- 25g kakao praha
- 50g putera
Ganaš:
- 200g mlečne čokolade
- 100ml slatke pavlake
- 50g seckanih lešnika (još bolje pečeni)
Postupak:
Mikserom dobro umutiti jaja i šećer, smesa treba biti svetla i penasta. Dodati mleko i ulje, kratko umutiti. Brašno, kakao i pzp pomešati, dodati kroz sito, umešati ručno ili na najmanjoj brzini miksera. Mutiti samo onoliko dok se ne sjedini, ne premutiti. Testo sipati u kalup prečnika 20cm obloženim pek papirom i peći 20 min na 180 stepeni, režim gornji i donji grejač.Dok se kolač peče, napraviti sos. U šerpicu staviti sve sastojke sem kakao praha. Mešati na srednjoj temperaturi pa kada se puter istopi dodati i kakao. Mešati još malo i skloniti sa ringle, sos ne treba da vri, samo da bude topao. Kad se kolač ispeče, dobro ga izbockati viljuškom ili nekim štapićem. Sada preliti sos po kolaču i ostaviti da ga kolač upije. Kolač se još ne vadi iz kalupa, tek na kraju da sos ne bi iscureo jer je ipak dosta tečan. Za svaki slučaj možete staviti kolač u neki dublji pleh ako krene da curi negde da ne bude haosa posle. Na kraju istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, ja to radim u mikro, može i na šporetu. Kad se smesa sjedinila, dodati lešnike i rasprediti preko kolača. Ostaviti najbolje preko noći da se stegne u frižideru. Sutradan skinuti kalup i uživati u kolaču.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem