BEZ PRSKANJA ULJA, BRZO I LAKO-OVAKO ISKUSNE DOMAĆICE PEKU RIBU U RERNI:Uz pirinač dobićete jelo bolje nego iz restorana

Orada je najcenjenija riba, a ovaj recept je toliko jednostavan i ukusan da će vas oduševiti na prvu loptu.

Cooking

Orada je veoma lagana, sočna riba, koja nemai jak miris. Prepuna je gvožđa i vitamina (između ostalih Omega -3). Konzumacijom ribe makar jednom sedmično obezbeđujete organizmu važne vitamine i materije koji su od velikog značaja za zdravlje.

Sastojci:

  • 650 g Orade (2 komada)
  • so, biber, mlevena paprika (po želji), peršun, beli luk
  • 4 kašičice maslinovog ulja

Prilog :

  • pirinač
  • so, biber, beli luk, kurkuma
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • Ulje

Pripema:

Očišćenu ribu operite i zasecite. U činiju stavite so, biber, mlevenu papriku, maslinovo ulje i dobro promešajte. Ribu premažite sa ovom smesom i ostavite da odstoji 15 minuta (može i duže). Za to vreme uključiite rernu da se greje na 200 C. Pecite u zagrejanooj rerni 15 minuta, nakon toga ribu okrenite i pecite jos 15 minuta. Preko pečene ribe pospite sitno iseckani beli luk, pešun i prelijte sa masnoćom koju je ispustila tokom pečenja.

Pirinač ostavite u vodi da nabubri, a zatim ga dobro operite. Skuvajte ga u slanoj vosdi. Na ulju izdinstajte sitno iseckani luk, šargarepu, koji ste posolili. Dodajte skuvani pirinač i malo vode u kojoj ste skuvali pirinač. Začinite, dodajte beli luk i po potrebi još vode u kojoj ste skuvali pirinač.

Izvor: cooking.rs