SOČNO DO TE MERE DA SE JEDVA SEČE: Mokri kolač sa makom i belom čokoladom koji podseća na koh

Kolač za sve ljubitelje maka i bele čokolade.

Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Za ovaj kolač pre svega morate voleti mak i belu čokoladu, ako na to još volite i sočne/mokre kolače koji malo liče na koh ili po teksturi, onda je ovaj kolač stvoren za vas. 

Sastojci:

Testo:

  •  2 jaja
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100ml mleka
  • 50ml ulja
  • 80g brašna
  • 100g mlevenog maka
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo

Sos:

  • 200ml mleka
  • 60g šećera
  • 1 kašika arome vanile
  • 50g putera

Ganaš:

  • 250g bele čokolade
  • 125ml slatke pavlake
  • 50g seckanih lešnika ili badem listića, nije neophodno ali lepo ide
  • Džem od borovnice (ili bilo koji) za toping

Priprema:

Mikserom dobro umutiti jaja i šećer i vanilin šećer, smesa treba biti svetla i penasta. Dodati mleko i ulje, kratko umutiti. Brašno, mak i prašak za pecivo pomešati, dodati kroz sito, umešati ručno ili na najmanjoj brzini miksera. Mutiti samo onoliko dok se ne sjedini, ne premutiti.
Testo sipati u kalup prečnika 22cm obloženim pek papirom i peći 25-30min na 180 stepeni, režim gornji i donji grejač.
Dok se kolač peče, napraviti sos. U šerpicu staviti sve sastojke. Mešati na srednjoj temperaturi pa kada se sve istopi i sjedini, skloniti sa ringle. Sos ne treba da vri, samo da bude topao. Kad se kolač ispeče, dobro ga izbockati viljuškom ili nekim štapićem. Sada preliti sos po kolaču i ostaviti da ga kolač upije (1h recimo). Kolač se još ne vadi iz kalupa, tek na kraju da sos ne bi iscureo jer je ipak tečan. Za svaki slučaj možete staviti kolač u neki dublji pleh ako krene da curi negde.
Na kraju istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Kad se smesa sjedinila, dodati lešnike ili bademe i rasporediti preko kolača. Ostaviti preko noći da se stegne u frižideru. Sutradan skinuti kalup i uživati u kolaču.

Izvor: Slatka domaćica