Iz bakine kuhinje nam dolazi još jedan nov recept - lisnate kiflice sa makom. Postupak prpreme je jednostavan, samo treba da pratite korake. Ukoliko niste ljubitelji maka možete ga zameniti punjenjem po želji.
Sastojci:
- 250 ml mlakog mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 50 ml vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 50 g maslaca za premazivanje
- 500- 550 g brašna
- malo maka ili crnog susama
Priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera. Mleko smlačiti dodati provreli kvasac, dodati ulje, brašno i zamesiti mekše testo pa ga ostaviti da odmara 30 min.
Razviti ga na stolu, premesiti, pa podeliti na 5-6 loptica, obraditi rukama i pokriti na 10 min. Svaku lopticu razviti kao veći tanjir premazati maslacem rastopljenim i posuti malo makom. Razviti drugu...treću ... i stavljati jednu preko druge.
Rukama razviti testo na 1,5 cm debljine i podeliti na 8 trouglova. Na širem delu proseći pa provući vrh, okrenuti pa uviti u kiflicu od šireg ka vrhu.
Ređati u pleh. Pokriti. Premazati žumancetom. Rernu uključiti na 220 stepeni pa smanjiti na 200 i peći 35-40 min. Pokriti da odmori.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja