Jabuke u šlafroku su starinska, jednostavna poslastica. Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile. Tako se i jabuke "oblače" u gušću smesu za palačinke, pa se kolutovi jabuka prže.
Sastojci:
Testo:
- 150g brašna
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 150ml mleka
Još:
- 4 veće jabuke
- ulje za prženje
- prah šećer, cimet šećer za posluživanje
Priprema:
Za testo pomešati brašno, so i šećer, dodati jaja i mleko pa umutiti žicom. Ostaviti testo da odmori dok se ljušte jabuke. Jabuke oljuštiti i iseći na kolutove debljine 1cm. Sredinu najlakše odstraniti malom modlom za keksiće ili još bolje ako imate alatkicu baš za to. Spremne jabuke umočiti u testo i pržiti u ulju par minuta sa obe strane. Ispržene jabuke ocediti na ubrusu, tople ih uvaljati u mešavinu šećera i cimeta ko voli ili ih posuti prah šećerom.
Izvor: Slatka domaćica