Šljive se kombinuju s testom, naročito u pitama, savijačama i tartovima, kao i sa raznim kolačima, što ih čini omiljenim voćem za kraj leta.

Za jabuke u šlafroku su svi čuli i probali, a šljive u šlafroku?

Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept za pripremu poslastica od šljive. Umotane u testo, tople i slatke, obradovaće sve koji nikada nisu probali ovu poslasticu.

Za šljive u šlafroku je potrebno izdvojiti malo više vremena da se spreme, ali trud se isplati. Testo se pravi kao za palačinke, samo treba da biti gušće. U testo se umaču prepolovljene šljive i prže u ulju.

Potrebno vam je:

  • 1000 g šljiva
  • 250 ml mleka
  • 250 ml mineralne vode
  • 500 g brašna
  • 3 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašike šećera u prahu
  • 1/2 kašike vanilin šećera
  • ulje

Priprema:

Oprane šljive prepolovite i izvadite im koštice. Ulupajte jaja, pa im dodajte mleko, mineralnu vodu i šećer. Dodajte brašno i zamesite gusto testo.

Zagrejte malo više ulja, pa komade šljiva pomoću viljuške, umačite u smesu i stavljajte u ulje. Pržite dok ne porumene s obe strane. Ocedite šljive na papirnatom ubrusu.

Pre posluživanja pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: gastro.24sata.hr