Šljive se kombinuju s testom, naročito u pitama, savijačama i tartovima, kao i sa raznim kolačima, što ih čini omiljenim voćem za kraj leta.
Za jabuke u šlafroku su svi čuli i probali, a šljive u šlafroku?
Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept za pripremu poslastica od šljive. Umotane u testo, tople i slatke, obradovaće sve koji nikada nisu probali ovu poslasticu.
Za šljive u šlafroku je potrebno izdvojiti malo više vremena da se spreme, ali trud se isplati. Testo se pravi kao za palačinke, samo treba da biti gušće. U testo se umaču prepolovljene šljive i prže u ulju.
Potrebno vam je:
- 1000 g šljiva
- 250 ml mleka
- 250 ml mineralne vode
- 500 g brašna
- 3 jaja
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašike šećera u prahu
- 1/2 kašike vanilin šećera
- ulje
Priprema:
Oprane šljive prepolovite i izvadite im koštice. Ulupajte jaja, pa im dodajte mleko, mineralnu vodu i šećer. Dodajte brašno i zamesite gusto testo.
Zagrejte malo više ulja, pa komade šljiva pomoću viljuške, umačite u smesu i stavljajte u ulje. Pržite dok ne porumene s obe strane. Ocedite šljive na papirnatom ubrusu.
Pre posluživanja pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: gastro.24sata.hr
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem