JEDNOSTAVNA POGAČA KOJA USPEVA I POČETNICIMA: Uz pavlaku biće mekana kao duša, a spolja će se zlatiti kao dukat

Spremite jednostavnu pogaču po bakinom receptu.

Bakina i dekina kuhinja

Pogača je oblik hleba koji se na našem podneblju priprema na razne načine i za različite prilike. Nekada su se pravile samo od brašna i vode, one beskvasne, sa sodom bikarbonom, nazivane i sirotinjske. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica. Po baka Jelinom receptu napravite jednostavnu pogaču koju lako mogu na naprave i početnici, a zbog premaza od pavlake biće mekana kao duša.

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 g kisele pavlake
  • 500 g brašna

Priprema:

U mlakoj vodi izmrvite kvasac, dodajte šećer i ostavite da se kvasac aktrivira. U činiju sipajte zagrejano mleko, stavite kvasac, so i ulje, pa lagano dodajte brašno i zamesite tako da testo bude mekše. Dobro ga obradite rukama, a ukoliko vam je lakše možete i mikserom. Ostavite na toplom oko 30 minuta da odmori. Površinu na kojoj ćete prebaciti testo prvo podmažite sa malo maslinovog ulja, pa nadošlo testo podelite u 7 delova i svaki ponovo premesite i oblikujte u lopticu. Svaku od njih rukama razvucite tanko, stavite na pek papir, pa ih premažite kašičicom pavlake i ređajte jednu preko druge kao palačinke, s tim što podlednju koristite kao gornju koru i nju ne premazujete. Pogaču lagano iseći nožem za picu na kvadrate, pa je prebaciti u tepsiju prečnika 22 cm. Pokriti krpom i ostaviti da naraste, pa je pre pečenja premažite žumancetom i pospite susamom po želji. Rernu prvo zagrejati na 200 C i peću 15 minuta, a potom smanjiti na 180 C i peći još 40-ak minuta.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja