FRANCUSKA TORTA SA SIROM: Sipkavo testo i kremasti fil - savršen spoj sastojaka koji se topi u ustima

Jednostavna priprema a ipak torta drugačija i lepša.

Shutterstock

Francuska torta od sira nekad se pripremala za posebne prilike, danas je hit na svakom slavlju. Francuzi su poznati po vrhunskim poslasticama, pa ukoliko do sada niste probali neki od njihovih čuvenih slatkiša sada je pravo vreme.

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca sobne temperature

Za fil:

  • 500 g rikota sira
  • 80 g smeđeg šećera
  • 3 jajeta
  • korica jednog limuna
  • 10 ml likera od mirte

Priprema:

Od brašna, šećera, soli i maslaca umesite glatko testo. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i utisnite u kalup za tart. Testo izbodite viljuškom i pripremite fil. U posudu stavite rikota sir, dodajte šećer, limunovu koricu i liker od mirte. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Smesu izlijte preko testa. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa