Kako da napravite Ikea ćufte kod kuće

Ovaj recept će vas naučiti kako da napravite poznate Ikea ćufte kod kuće, uz bogat, kremasti sos.
Kako da napravite domaće Ikea švedske ćufte Foto: Printscreen/Youtube/ Essen Rezepte

Sastojci:

Ćufte:

  • 250 g mlevene govedine
  • 250 g mlevene svinjetine
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice mlevene paprike
  • pola kašičice bibera
  • pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 luk (sitno seckan)
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan)
  • 3 kriške belog hleba 
  • 80 ml mleka
  • 1 kašika ulja (za prženje)

Sos:

  • 2 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • 2 šolje goveđe čorbe (temeljca)
  • 80 ml pavlake
  • Peršun (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

Ako ste ikada posetili Ikea restoran, verovatno ste uživali u njihovim legendarnim švedskim ćuftama. Sočne, začinjene i bogate, švedske ćufte postale su sinonim za ukusnu i brzu hranu. Savršen su obrok za celu porodicu, koji će vas podsećati na švedsku tradiciju, a ujedno biti i brz i ukusan ručak. Svestrane su i mogu se poslužiti uz pire krompir, povrće ili čak sa džemom od borovnica za autentičan švedski obrok.

Ako želite da ćufte budu još sočnije, možete dodati malo tečne pavlake u meso pre oblikovanja.
Sos možete prilagoditi dodavanjem malo senfa ili vorčester sosa za intenzivniji ukus.
Ćufte se mogu pripremiti unapred i lako se podgrevaju, pa su odlične za obrok tokom nedelje.

U velikoj činiji pomešajte mlevenu govedinu i svinjetinu. Dodajte jaja, so, mlevenu papriku, biber i muskatni oraščić, pa dobro promešajte.

U posebnoj činiji, namočite kriške belog hleba u mleku, pa ih izgnječite rukama. Dodajte ovu smesu u meso zajedno sa sitno seckanim lukom i belim lukom. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte ćufte u veličini oraha.

U tiganju zagrejte malo ulja. Pržite ćufte sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe i potpuno kuvane, oko 10-12 minuta. Stavite ih na papirne ubruse da se ocede od viška masnoće.

U istom tiganju otopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete pastu. Polako dodajte goveđu čorbu, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne zgusne. Po želji, dodajte so i biber. Vratite ćufte u tiganj sa sosom i kuvajte još nekoliko minuta dok se sve dobro sjedini.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Pileće ćufte iz blendera Izvor: Instagram/foodiies_lifee