Zabajone je čuveni italijanski desert koji može leti da se jede hladan, a zimi topao. Mi imamo poslasticu koja dosta podseća na ovaj slatkiš, a to su mućena jaja. Ona se pravi sa žumancima i šećerom, a u italijansku verziju se dodaje i slatko vino - porto. Takođe, ako želite možete da dodate i voće po želji ili pistaće. Kako ćete dekorisati čuveni desert vi odlučite.
Ljuske od jaja nemojte da bacate nego iskoristite u domćinstvu, a kako pročitajte u našem tekstu.
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 3 kašičice šećera
- porto
Priprema:
Umutite žumanca. U jednu polovinu ljuske jajeta sipajte porto do pola ljuske i dodajte u žumanca.Dodajte i šećer, promešajte i skuvajte na pari. Treba da dobijte gustu i glatku smesu. Lagano mešajte i pazite na žumanca. Sipajte u posude. Ako želite da služite hladno posude sa skuvanim kremom stavite u posudu sa vodom i ledom i mešajte. Tako ih ohladite.