Spanać je zdravo povrće i može da se služi sirov, kuvan ili pečen. Postoje različiti recepti za spanać i ne zna se koji je ukusniji, a danas vam predlažemo da ga pripremite kao Grci. Oni spanać pripremaju tako što u njega dodaju mladi luk ili praziluk, kao i pirinač. Možete da ga služite kao glavno jelo ili kao prilog.
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g pirinča
- 3-4 mlada luka ili 1 praziluk
- 500 g očišćenog spanaća
- peršun
- mirođija
- 700 ml tople vode
- sok od limuna
Grčki recept za spanać:
Operite pirinač, pa ga propržite na ulju. Zatim dodajte seckani mladi luk ili praziluk. Pržite dok luk ne omekša, pa dodajte seckani spanać, peršun i mirođiju. Sipajte vodu i začine po želji, pa promešajte. Poklopite i kuvajte nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. Sklonite sa šporeta i sipajte sok od limuna, pa promešajte.
Pročitajte i ovo: Posne njoke sa pestom od spanaća
BONUS VIDEO:
StavrUkusa/S.B.