Posne njoke sa pestom od spanaća su odlične jer mogu i da se zamrznu pa možete da uživate u njima i tokom nedelje. Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa šampinjonima i čeri paradajzom. Napravite njoke sa svojim domaćim pestom od spanaća i bosiljka i užitku neće biti kraja. Evo kako da napravite posne njoke sa prelivom od spanaća!
Sastojci:
Za njoke:
- 3 do 4 krompira
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli, plus više za vodu za testeninu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za pesto od spanaća:
- 200 g smrznutog spanaća, odmrznutog i oceđenog
- 130 g svežih listova bosiljka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika maslinovog ulja
Recept za posne njoke sa pestom od spanaća
Zagrejte ulje
Za posne njoke sa pestom od spanaća zagrejte rernu na 200 C. Očistite i dobro operite krompire, osušite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Krompire izbockajte viljuškom i pecite oko 1 sat ili dok ne omekšaju. Izvadite iz rerne i malo ohladite dok ne budete mogli da rukujete njima. Oljuštite koru. Krompir narendajte i od toga formirajte oblik gnezda. Pospite brašnom i solju i sipajte maslinovo ulje u centar. Viljuškom ili rukama umešajte maslinovo ulje u krompir i brašno. Mesite testo nekoliko minuta dok se ne sjedini.
Skuvajte njoke
Odrežite komad testa i razvaljajte ga u dugačku kladu. Isecite trupac na valjuške. Svaki komad razvaljajte po dasci. U ključalu vodu koju ste posolili ubacite jedan deo njoka i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite njoke iz vode i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne skuvate sve njoke.
Prelijte sosom
Dodajte spanać, bosiljak, beli luk, kvasac i so u procesor za hranu. Polako sipajte maslinovo ulje dok se miksira. Blendirajte dok sos ne bude sitno iseckan i uglavnom glatke teksture. Njoke prelijte pestom i po želji servirajte sa posutim veganskim parmezanom odozgo. Uživajte u posnim njokama sa pestom od spanaća!
Pročitajte kako se pravi Lagana pasta sa vrganjima i šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs