Posne njoke sa pestom od spanaća su odlične jer mogu i da se zamrznu pa možete da uživate u njima i tokom nedelje. Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa šampinjonima i čeri paradajzom. Napravite njoke sa svojim domaćim pestom od spanaća i bosiljka i užitku neće biti kraja. Evo kako da napravite posne njoke sa prelivom od spanaća!
Sastojci:
Za njoke:
- 3 do 4 krompira
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli, plus više za vodu za testeninu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za pesto od spanaća:
- 200 g smrznutog spanaća, odmrznutog i oceđenog
- 130 g svežih listova bosiljka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika maslinovog ulja
Recept za posne njoke sa pestom od spanaća
Zagrejte ulje
Za posne njoke sa pestom od spanaća zagrejte rernu na 200 C. Očistite i dobro operite krompire, osušite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Krompire izbockajte viljuškom i pecite oko 1 sat ili dok ne omekšaju. Izvadite iz rerne i malo ohladite dok ne budete mogli da rukujete njima. Oljuštite koru. Krompir narendajte i od toga formirajte oblik gnezda. Pospite brašnom i solju i sipajte maslinovo ulje u centar. Viljuškom ili rukama umešajte maslinovo ulje u krompir i brašno. Mesite testo nekoliko minuta dok se ne sjedini.
Skuvajte njoke
Odrežite komad testa i razvaljajte ga u dugačku kladu. Isecite trupac na valjuške. Svaki komad razvaljajte po dasci. U ključalu vodu koju ste posolili ubacite jedan deo njoka i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite njoke iz vode i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne skuvate sve njoke.
Prelijte sosom
Dodajte spanać, bosiljak, beli luk, kvasac i so u procesor za hranu. Polako sipajte maslinovo ulje dok se miksira. Blendirajte dok sos ne bude sitno iseckan i uglavnom glatke teksture. Njoke prelijte pestom i po želji servirajte sa posutim veganskim parmezanom odozgo. Uživajte u posnim njokama sa pestom od spanaća!
Pročitajte kako se pravi Lagana pasta sa vrganjima i šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem