Lagana pasta sa vrganjima i šampinjonima priprema se uz sveže ceđeni limunov sok, te je zbog toga vrlo osvežavajuća i odlična opicja za prolećni ručak. Moža ćete želeti da napravite i pečene pečurke sa palentom i sosom od sira. S obzirom da se dodaje sveži sir i malo mlevenog parmezana ili kačkavalja za serviranje, nije posna, ali uz odgovarajuće zamene za sireve može da bude odlična opcija kao posno jelo. Evo kako da pripremite laganu pastu sa vrganjima i šampinjonima!

Sastojci:

  • 150 g vrganja
  • 150 g šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 80 ml povrtnog bujona
  • 1 kašičica svežih listova timijana
  • 150 g šupljikave testnine
  • 50 g svežeg sira
  • 10 g parmezana
  • Sok od 1 limuna
  • 10 g peršuna ili bosiljka, listovi seckani

Recept za laganu pastu sa vrganjima i šampinjonima

11:27
Korak 1

Kratko prokuvajte vrganje

Za laganu pastu sa vrganjima i šampinjonima prokuvajte vrganje 15 minuta. Sitno nasecite beli luk.

11:30
Korak 2

Pržite šampinjone

Stavite tiganj na jaku vatru i kada je vreo, dodajte maslinovo ulje, a zatim beli luk i šampinjone. Pržite na jakoj vatri dok ne postanu hrskavi i zlatne boje, a zatim dodajte prstohvat soli, povrtni bujon i majčinu dušicu. Smanjite vatru na srednju i kuvajte dok se bujon ne smanji na pola.

11:30
Korak 3

Kuvajte testeninu

U međuvremenu stavite šupljikavu testeninu u poseban suvi tiganj i tostirajte na srednjoj vatri dok ne počne da dobija boju. Kuvajte testeninu na srednjoj vatri 10 minuta.

11:30
Korak 4

Pomešajte testeninu i pečurke

Prokuvane vrganje iseckajte i dodajte u tiganj sa bujonom i šampinjonima. Nakon 10 minuta, bujon će se smanjiti. Probajte malo testenine da proverite da li je kuvana i dodajte malo vode ako treba još malo da se kuva. Kada je kuvana, isključite vatru, umešajte mešavinu pečurka, sveži sir i parmezan, pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta. Začinite solju, biberom i limunovim sokom, a zatim umešajte začinsko bilje i poslužite sa dodatnim parmezanom. Uživajte u laganoj pasti sa vrganjima i šampinjonima.

Pročitajte kako se pravi omlet sa sirom, šunkom i pečurkama - savršen predlog za doručak ili večeru

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Pita sa pečurkama

StvarUkusa/L.S.