Ovako Grci prave makarone sa spanaćem i feta sirom

Postoji puno recepata za makarone, a mi predlažemo da ih napravite na grčki način sa fetom i spanaćem.

Printscreen/YT/ Dimitra's Dishes

Zna se da makarone dolaze iz Italije i da oni imaju najbolje recepte. Ali isto tako, u svakoj zemlji domaćice i profesionalni kuvari prilagođavaju čuveno jelo svom ukusu. Mi vam donosimo i čuveni grčki recept koji spaja mirisni bešamel sos, nadev od spanaća i feta sira (punjenje za spanakopitu) sa testeninom. Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za zapečene makarone, jer smo sigurni da će vam se dopasti. 

Sastojci: 

  • 500 g makarona 
  • 230 g mocarele 
  • 120 g feta sira
  • Za punjenje:
  • 1 veza mladog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 700 g spanaća
  • 1 kašičica sušene mirođije 
  • 120 g krem sira
  • 300 g feta sira
  • Za bešamel sos:
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 6 kašika brašna
  • 4 šolje mleka
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 2 jajeta
  • 1-2 šolje parmezana

Recept za makarone sa spanaćem i feta sirom: 

Skuvajte makarone. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani mladi luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte mleveni beli luk. Pržite minut, a onda u tiganj dodajte i spanaća koji ste očistili i oprali. Posolite i pobiberite, pa pržite dok i spanać ne omekša. Sklonite sa šporeta i dodajte mirođiju i krem sir. Sve lepo promešajte, pa dodajte fetu koju ste izmrvili. Opet sve promešajte dok se sastojci lepo ne sjedine. 

U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte brašno. Pržite par minuta uz neprestano meašnje, a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kada je bešamel spreman posolite ga, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte. Sklonite sa šporeta, pa dodajte umućena jaja i parmezan i sve dobro sjedinite. 

U vatrostalnu posudu stavite porceđene makarone (pola količine), pa prelijte kutlačom bešamel sosa. Zatim izmrvite malo fete i mocarela sira, pa promešajte. Preko sipajte nadev od spanaća, pa dodajte preostalu testeninu i opet sipajte kutlaču bešamel sosa. Pospite feta sirom, kao i mocarelom, pa prelijte preostalim bešamel sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Ostavite da odstoji 2 sata nakon pečenja, pa poslužite. 

Pročitajte i ovo: Bolonjeze pasta sa mlevenim mesom, paradajz sosom i tajnim sastojkom

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Makarone sa sirom i trik sastojkom  TikTok/ ismaelcocinillas

StvarUkusa/S.B.