Kako se pravi alva po turskom receptu

Napravite alvu po originalnom receptu.
Alva po turskom receptu Foto: Printscreen/Youtube/Refika's Kitchen

Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 200 g putera 
  • 400 g šećera 
  • 400 ml mleka 
  • 400 ml vode 
  • 60 g bele čokolade 

Priprema:

Turska alva od brašna je tradicionalni desert sa bogatom, puterastom teksturom i blagom karamelizovanom aromom. Pravi se od osnovnih sastojaka, ali rezultat je neodoljiv – kremasta, mirisna i savršeno slatka poslastica koja se često služi uz sladoled ili otopljenu belu čokoladu.

Saveti za savršenu alvu:

Stalno mešajte brašno kako ne bi zagorelo i kako bi se ravnomerno karamelizovalo.
Postepeno dodajte sirup kako bi alva upila tečnost bez stvaranja grudvica.
Ostavite da odmori pre serviranja – to omogućava da alva postigne idealnu teksturu.
Osim bele čokolade i sladoleda, možete dodati mlevene orahe, bademe ili lešnike za bogatiji ukus.

U tiganju ili dubljoj šerpi otopiti puter na srednje jakoj vatri. Dodati brašno i neprestano mešati drvenom varjačom, pritiskajući brašno kako bi se ravnomerno pržilo. Nastaviti sa prženjem 15-20 minuta, dok brašno ne promeni boju u zlatno-smeđu, ne dobije blago karamelizovan miris i ne postane orašastog ukusa.

U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Zagrevati na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Mešati dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim isključiti vatru. Dodati mleko u sirup i promešati.

Postepeno sipati pripremljeni sirup u tiganj sa brašnom, neprestano mešajući. Kuvati na tihoj vatri dok alva ne upije sav sirup i ne postane glatka i gusta. Skloniti sa vatre, pokriti čistom kuhinjskom krpom i staviti poklopac. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Poslužiti toplo ili mlako, uz kuglu sladoleda ili otopljenu belu čokoladu po želji.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Jednostavne baklave u par koraka  Izvor: Instagram/turkuazkitchen