Turska ulična hrana koju svi obožavaju: Starinski recept za picu sa testom tankim kao papir

Lahmadžun je turska pica s dugom tradicijom – tanak hleb, bogat nadev i miris koji budi uspomene.
Turska pica Foto: Printscreen/Youtube/Cocos-tasty

Sastojci:

Testo:

  • 2 i po šolje brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • ¾ šolje tople vode
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 kašika mleka (opciono)
  • 1 kašika ružine vode ili obične vode (opciono)

Preliv:

  • 250 g mlevenog junećeg ili jagnjećeg mesa
  • 1 mali crni luk, sitno seckan
  • 1 paradajz, sitno seckan
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • ½ kašičice bibera
  • So po ukusu
  • 1–2 kašike ulja
  • Po želji: seckani peršun, beli luk, ljuspice čilija

Piprema:

Ne zovu je džabe turska pica lahmadžun je omiljeno jelo na ulicama Istanbula, a još lepše miriše kad ga spremite kod kuće. Testo je tanko kao papir, a nadev pun ukusa i začina koji budi apetit čim krene da se peče. Nije teško za pripremu, a rezultat je prava gozba.

Savet:

Ako volite dodatnu hrskavost, pecite lahmadžune direktno na vreloj pleh ploči ili kamenu za picu. A ako volite bogatiji ukus, ostavite mesni fil da odstoji pola sata pre mazanja – biće još aromatičniji!

Pomešajte brašno, kvasac, vodu, ulje i so, pa zamesite glatko testo. Ostavite testo da odmori 20–30 minuta.

Usitnite sve sastojke za preliv u secku ili blenderu dok se lepo ne sjedine. Podelite testo na jednake loptice. Svaku razvucite tanko i premažite mesnim filom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite vruće.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa Izvor: Instagram/silviaerosmarino