Ćuftesu staro jelo za koje se smatra da dolazi iz Italije, ali originalnom receptu ne može da se uđe u trag.Švedski kralj Karlo je doneo recept za ćufte iz Turske u 18. veku, i od tada postaju sve popularnije. Prave se od mlevenog mesa, a u zavisnosti od države dodaju se različiti sastojci. Kod nas su najpoznatije ćufte u paradajz sosu, a na sličan način ih prave i Španci. Meksikanci su preuzeli recept od njih, ali su dodali čedar sir i malo mocarele koji jelu daju posebnu čar.
- Sastojci:
- 600 g mlevenog mesa (po izboru)
- 500 ml paradajz sosa ili pelata
- 1/2 crnog luka
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- 1,5 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica origana
- 3 pune kašike prezli
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica ljutog sosa
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 300-400 g tvrdog sira po izboru (najbolje žuti čedar)
- malo mocarele
- peršun, mladi luk ili vlašac
Priprema:
U paradajz sos dodajte malo bibera, belog luka u prahu (1 kašičica) i ljuti sos (1/2 kašičice). Mleveno meso stavite u posudu, posolite, pobiberite i dodajte začine, kao i seckani crni luk. Dodajte jaja, malo paradajz sosa (2 kašike), prezle i sve dobro sjedinite rukama. Oblikujte ćufte, pa ih ređajte u nauljenu posudu. Prelijte preostalim paradajz sosom tako da ćufte skoro plivaju u njemu. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Skinite alu foliju, pa pospite rendanim sirom po izboru, kao i mocarelom. Vratite u rernu na još 10 minuta da se sir otopi. Pospite seckanim mladim lukom, vlašcem ili peršunom i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE