Dani posta su pred nama, ali i posne slave, pa nije naodmet da zapišete recept za slatku posnu pitu koja će vam dobro doći nakon ručka da se zasladite. Pravi se sa suvim šljivama i mlevenim orasima i preliva poput baklave, samo je još sočnija i ukusnija.

  • Sastojci:
  • pakovanje kora za pitu
  • 600 g suvih šljiva
  • 400 g mlevenih oraha
  • 80 - 100 g šećera
  • ulje
  • kisela voda
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Šljive bez koštica potopiti u vodu da omekšaju. Ocedite ih, prebacite u tiganj pa ih nalijte hladnom vodom da ogreznu i pošećerite po ukusu. Dinstati ih na laganoj vatri, pazeći da se ne raspadnu. Sok koji su pustile sačuvati za preliv.
Koru poprskati sa malo ulja i kisele vode, na nju staviti drugu koru, preko nje dinstane suve šljive i orahe i na kraju urolati. Tako do utroška materijala. Peći pitu na 200 stepeni dok ne porumeni. Za preliv zagrejati sok od dinstanih šljiva i dodati šećera po želji. Vrelim sirupom zaliti ohlađenu pitu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE