POSNA VASINA TORTA - IDEALNA ZA SVETU PETKU: Brža i jednostavnija od originala

Jedna od najlepših srpskih poslastica je Vasina torta, a sada isprobajte i ovaj posni recept.

Shutterstock

Jedna od najlepših i najraskošnijih srpskih posalstica je svakako Vasina torta. Fil pun oraha čini ovu tortu savršenom za sve vrste slavlja, a retko ko će odbiti parče. Legenda kaže da je ova torta dobila ime po Vasi Čokrljanu, koji je učino sve što je u njegovoj moći da spase život svoje supruge Jelene i njihovog nerođenog deteta. Kada je uspeo u znak zahvalnosti njegova tašta je napravila tortu koju je nazvala po njemu. Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu. Isprobajte i posnu verziju omiljene torte, a možete da je poslužite i za Svetu Petku. 

Sastojci: 

  • 300 g posnog keksa 
  • 250 g oraha 
  • 250 g margarina 
  • 750 ml posne slatke pavlake 
  • 100 g šećera u prahu + 2 kašike 
  • 100 g posne čokolade 
  • 1 pomorandža 

Recept za posnu Vasinu tortu: 

Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g), kao i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite. Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite. Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g) i posna Vasina torta je gotova. 

Pročitajte i ovo: Posna markiza

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Torta  TikTok/_fromtheground

Izvor: StvarUkusa