Napravite posnu rozen tortu

Posna rozen torta je savršeno ukusna i obavezan deo slavskih deserata.

Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 150 g biljnog margarina
  • 75 ml vode
  • korica od 1 limuna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 300 g šećera
  • 150 ml vode
  • 300 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 300 g biljnog margarina

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna
  • 3 kašike vrele vode
  • nekoliko kapi roze boje za hranu ili ekstrakta od jagoda

Recept za posnu rozen tortu:

Kako biste napravili posni kolač, napraviti glatko testo od sastojaka. Prvo utrljajte margarin sa brašnom, dodajte šećer, prašak za pecivo, koru od limuna i vodu. Umesite meko testo, ali tako da se ne lepi za prste. Napravite valjak, koji ćete podeliti na 8 delova. Svaki deo razvucite u koru.

Pecite ih na prevrnutoj tepsiji, koju ćete prethodno da namažete margarinom i da pospete brašnom ili obložite papirom za pečenje. Kore pecite od 5 – 7 min na temperaturi oko 150 stepeni C, u zavisnosti od šporeta. Treba da budu bele, ne smeju da dobiju braon boju.

Napravite fil tako što ćete da prokuvate šećer sa vodom, dodajte vanilin šećer i mlevene orahe. Skloniti sa vatre, dodajte margarin i promešajte da se sve dobro sjedini. Nakon toga filujte kore koje ćete prethodno poprskati mešavinom vode i ekstrata ruma. Završite korom, pa prekrijte najlonskom folijom i pritisnite nečim teškim.

Glazuru napravite tako što ćete da umutite šećer u prahu sa vodom i sokom od limuna. Mutiti ručno pola sata. Na kraju dodati nekoliko kapi ekstrata od jagode, kako biste dobili svetlo roze boju. Prelijte glazuru preko kolača i ostaviti da se osuši do sutra. Možda ćete želeti da napravite i slavske kokos kuglice sa konjakom i kafom.

Pročitajte kako se prave posne toblerone za slavu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tiramisu kuglice   Instagram/food_by_lilly

StvarUkusa