Sastojci:
- 150 g sočiva
- 170 g pirinča
- 120 g korena celera
- 220 g šargarepe
- 220 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike mlevenih ovsenih pahuljica
- 3 kašičice mešavine suvih začina
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica slatke paprike
- po želji, bosiljak ili majčina dušica
Recept za posne pljeskavice:
Za ovo posno jelo sočivo isperite i potopite tokom noći ili na najmanje 8 sati. Skuvajte pirinač. Crni luk iseckajte na sitno, a koren celera, šargarepu i beli kluk izrendajte na sitno rende. Nabubreno sočivo ocedite, pa usitnite u blenderu.
U veću činiju stavite sve sastojke - usitnjeno sočivo, pirinač, rendano povrće, začine, mlevene ovsene pahuljice i dobro izgnječite rukama. Ostavite 10-15 minuta da odstoji, a onda oblikujte. Od navedene količine dobićete oko 20 šnicli.
Oblikovane šnicle uvaljajte u brašno i pecite na vrelom ulju. Ne okrećite ih sve dok se ne uhvati fina korica. Možda ćete želeti da napravite i tuna stek po receptu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi domaći posni majonez
BONUS VIDEO
StvarUkusa