Sastojci:
- 3 kg šarana
- 200 g posnog margarina
- 6 većih komada luka
- 2-3 limuna
- 2-3 zrna bibera na svaki file
- 1 lovorov list na svaki file
- šaka peršuna
- 500 ml belog vina
- 1 kašika soli
Recept za zapečenog šarana u belom vinu:
Kako biste napravili šarana zagrejte rernu na 190 C. Ribu operite, a zatim je osušite. Ako radite sa celim šaranom, isecite ribu od vrha do dna na filete u obliku potkovice. Crni luk sitno iseckajte i pospite po plehu. Stavite filete šarana na luk i posolite ih.
Na svaki filet stavite krišku limuna, dva do tri zrna bibera i jedan lovorov list. Sveži peršun iseckajte i obilato ga pospite preko fileta. Posle toga isecite margarin i stavite na svaki filet. Na kraju u pleh sipajte belo vino da prekrije dno, ali ne i filete. Za jači ukus vina možete i njime lagano pokapati filete.
Pokrijte pleh i ostavite da odstoji najmanje sat vremena na hladnom mestu, pa pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta, dok ne postane zlatne boje. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šarana zapečenog sa krompirom i pirinčem.
BONUS VIDEO
StvarUkusa