Zapečeni šaran u belom vinu

Zapečeni šaran u belom vinu je savršeno posno jelo za Svetog Nikolu, prste ćete da poližete!

Shutterstock/vsl

Sastojci:

  • 3 kg šarana
  • 200 g posnog margarina
  • 6 većih komada luka
  • 2-3 limuna
  • 2-3 zrna bibera na svaki file
  • 1 lovorov list na svaki file
  • šaka peršuna
  • 500 ml belog vina
  • 1 kašika soli

Recept za zapečenog šarana u belom vinu:

Kako biste napravili šarana zagrejte rernu na 190 C. Ribu operite, a zatim je osušite. Ako radite sa celim šaranom, isecite ribu od vrha do dna na filete u obliku potkovice. Crni luk sitno iseckajte i pospite po plehu. Stavite filete šarana na luk i posolite ih.

Na svaki filet stavite krišku limuna, dva do tri zrna bibera i jedan lovorov list. Sveži peršun iseckajte i obilato ga pospite preko fileta. Posle toga isecite margarin i stavite na svaki filet. Na kraju u pleh sipajte belo vino da prekrije dno, ali ne i filete. Za jači ukus vina možete i njime lagano pokapati filete.

Pokrijte pleh i ostavite da odstoji najmanje sat vremena na hladnom mestu, pa pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta, dok ne postane zlatne boje. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šarana zapečenog sa krompirom i pirinčem.

Pročitajte 3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

SPREMITE PIJANOG ŠARANA EKSPRESNO! Tradicionalno jelo po receptu master šefa!  Kurir televizija

StvarUkusa