Riblja čorba je neizostavan deo posne kuhinje, a posebno se priprema u vreme velikih pravoslavnih svetkovina kao što su krsne slave, Badnje veče, pa i uoči Uskrsa. Do proslave pravoslavnog Uskrsa ostalo je nešto više od nedelju dana, vredne domaćice skupljaju recepte i trikove za najbolje i najzanimljivije ofarbana jaja, ali ne zapostavljaju ni jela "na kašiku"; a među favoritima su riblje čorbe od pastrmke i drugih lako dostupnih riba. Ukoliko već niste, obavezno probajte i ovaj recept za posnu riblju čorbu od šarana.
Sastojci:
- 500 g šarana (očišćenog i isečenog na komade)
- 3-4 srednje velika paradajza (ili 400 ml pasiranog paradajza)
- 1 veća šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 veći krompir
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 list lovora
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 veza peršunovog lišća
- 2-3 kašike ulja
- so i biber po ukusu
- 1-2 kašičice ljute mlevene paprike (opciono za ljutinu)
- voda ili povrtni bujon
Recept za posnu riblju čorbu od šarana
Priprema povrća
Očistite i sitno iseckajte luk, šargarepu, koren peršuna, i krompir. Beli luk takođe sitno iseckajte. U većem loncu, zagrejte ulje i dodajte seckani crni luk. Dinstajte dok ne postane staklast, zatim dodajte šargarepu, koren peršuna, i beli luk. Nastavite da dinstate sve zajedno par minuta.
Dodavanje začina
Dodajte iseckani paradajz (ili pasirani) u lonac. Ako koristite sveži paradajz, kuvajte dok se potpuno ne raskuva.
U lonac u klome ćete pripremati posnu riblju čorbu od šarana dodajte list lovora, alevu papriku, ljutu papriku (ako koristite), so i biber. Dobro promešajte sve sastojke.
Kuvanje riblje čorbe
Sve navedene sastojke za riblju čorbu prelijte sa dovoljno vode ili povrtnog bujona, da ih prekrije. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, otprilike 20 minuta. Dodajte komade šarana u lonac. Kuvajte još 15-20 minuta, ili dok riba ne postane potpuno kuvana i mekana.
Služenje
Pre služenja, dodajte seckani peršunov list. Proverite i prilagodite začine po ukusu. Poslužite vrelu čorbu kao glavno jelo uz krišku limuna i svež hleb ili pogačice. Uživajte u ovoj toploj i pikantnoj ribljoj čorbi od šarana!
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca