Riblja čorba je neizostavan deo posne kuhinje, a posebno se priprema u vreme velikih pravoslavnih svetkovina kao što su krsne slave, Badnje veče, pa i uoči Uskrsa. Do proslave pravoslavnog Uskrsa ostalo je nešto više od nedelju dana, vredne domaćice skupljaju recepte i trikove za najbolje i najzanimljivije ofarbana jaja, ali ne zapostavljaju ni jela "na kašiku"; a među favoritima su riblje čorbe od pastrmke i drugih lako dostupnih riba. Ukoliko već niste, obavezno probajte i ovaj recept za posnu riblju čorbu od šarana. 

Sastojci:

  • 500 g šarana (očišćenog i isečenog na komade)
  • 3-4 srednje velika paradajza (ili 400 ml pasiranog paradajza)
  • 1 veća šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 veći krompir
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 list lovora
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 veza peršunovog lišća
  • 2-3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašičice ljute mlevene paprike (opciono za ljutinu)
  • voda ili povrtni bujon

Recept za posnu riblju čorbu od šarana

10:06
Korak 1

Priprema povrća

Očistite i sitno iseckajte luk, šargarepu, koren peršuna, i krompir. Beli luk takođe sitno iseckajte.  U većem loncu, zagrejte ulje i dodajte seckani crni luk. Dinstajte dok ne postane staklast, zatim dodajte šargarepu, koren peršuna, i beli luk. Nastavite da dinstate sve zajedno par minuta.

10:39
Korak 2

Dodavanje začina

Dodajte iseckani paradajz (ili pasirani) u lonac. Ako koristite sveži paradajz, kuvajte dok se potpuno ne raskuva.
U lonac u klome ćete pripremati posnu riblju čorbu od šarana dodajte list lovora, alevu papriku, ljutu papriku (ako koristite), so i biber. Dobro promešajte sve sastojke.

13:49
Korak 3

Kuvanje riblje čorbe

Sve navedene sastojke za riblju čorbu prelijte sa dovoljno vode ili povrtnog bujona, da ih prekrije. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, otprilike 20 minuta. Dodajte komade šarana u lonac. Kuvajte još 15-20 minuta, ili dok riba ne postane potpuno kuvana i mekana.

13:50
Korak 4

Služenje

Pre služenja, dodajte seckani peršunov list. Proverite i prilagodite začine po ukusu. Poslužite vrelu čorbu kao glavno jelo uz krišku limuna i svež hleb ili pogačice. Uživajte u ovoj toploj i pikantnoj ribljoj čorbi od šarana!