Ideja za posni ručak nikad dosta, a kako je sezona mladog krompira iskoristite ga na pravi način. Napravite pečeni mladi krompir sa povrćem i leblebijama, a ovako ukusan posni ručak možete da služite sa sezonskom salatom ili nekim umakom po želji.
Sastojci:
- 180 g leblebija
- 2 manja brokolija
- 600 g mladog krompira
- majčina dušica, beli luk u prahu, slatka paprika
- 1/2 limuna
- 1 ljubičasti luk
- 1 žuta paprika
- 9 pečuraka
- čeri paradajz
- 2 kašike paradajz sosa
- maslinovo ulje
Recept za mladi krompir sa povrćem i leblebijama:
Pripremite krompir
Mladi krompir dobro operite i isecite na pola. Poređajte u vatrostalnu posudu, pa posolite, pospite crvenom paprikom, majčinom dušicom i belim lukom u prahu. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna, pa lepo promešajte. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Pripremite leblebije i brokoli
Potopite leblebije u vodu, pa procedite. Sipajte novu vodu i ostavite leblebije nekih 10 minuta, pa ponovo procedite. Brokoli isecite na cvetove, pa poređajte u posudu. Prelijte vodom i posolite, pa promešajte. Ostavite 10 minuta.
Ispržite povrće
U tiganju na malo ulja propžite seckani luk, pa dodajte seckane pečurke i paprike. Pržite dok povrće ne omekša. Začinite po želji.
Pomešajte sastojke
Pleh obložite pek papirom i na njega poređajte pečeni krompir, proceđene leblebije i brokoli, pa dodajte prženi luk, pečurke i papriku. Zatim poređajte čeri paradajz isečen na pola, pa posolite, pobiberite i pospite slatku papriku. Prelijte uljem i promešajte.
Pecite
Pecite mladi krompir sa povrćem i leblebija u rerni na 200°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Najbolji način pripreme mladog krompira
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom