Ideja za posni ručak nikad dosta, a kako je sezona mladog krompira iskoristite ga na pravi način. Napravite pečeni mladi krompir sa povrćem i leblebijama, a ovako ukusan posni ručak možete da služite sa sezonskom salatom ili nekim umakom po želji. 

Sastojci:

  • 180 g leblebija
  • 2 manja brokolija 
  • 600 g mladog krompira 
  • majčina dušica, beli luk u prahu, slatka paprika
  • 1/2 limuna
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 žuta paprika
  • 9 pečuraka
  • čeri paradajz
  • 2 kašike paradajz sosa 
  • maslinovo ulje 

Recept za mladi krompir sa povrćem i leblebijama:

12:02
Korak 1

Pripremite krompir 

Mladi krompir dobro operite i isecite na pola. Poređajte u vatrostalnu posudu, pa posolite, pospite crvenom paprikom, majčinom dušicom i belim lukom u prahu. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna, pa lepo promešajte. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. 

12:08
Korak 2

Pripremite leblebije i brokoli 

Potopite leblebije u vodu, pa procedite. Sipajte novu vodu i ostavite leblebije nekih 10 minuta, pa ponovo procedite. Brokoli isecite na cvetove, pa poređajte u posudu. Prelijte vodom i posolite, pa promešajte. Ostavite 10 minuta.

12:08
Korak 3

Ispržite povrće 

U tiganju na malo ulja propžite seckani luk, pa dodajte seckane pečurke i paprike. Pržite dok povrće ne omekša. Začinite po želji. 

12:20
Korak 4

Pomešajte sastojke 

Pleh obložite pek papirom i na njega poređajte pečeni krompir, proceđene leblebije i brokoli, pa dodajte prženi luk, pečurke i papriku. Zatim poređajte čeri paradajz isečen na pola, pa posolite, pobiberite i pospite slatku papriku. Prelijte uljem i promešajte. 

12:22
Korak 5

Pecite 

Pecite mladi krompir sa povrćem i leblebija u rerni na 200°C oko 25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Najbolji način pripreme mladog krompira

BONUS VIDEO: 

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

(StvarUkusa/S.B.)