Posna pasta sa paradajzom i lukom

Posna pasta sa paradajzom i lukom je aromatično i bogato jelo, rado ćete je praviti.
Posna pasta sa paradajzom i lukom Foto: prt scr / yt / Minimalist Baker

Sastojci:

  • 700 g čeri paradajza grožđa, presečenog na pola
  • 280 g testenine
  • maslinovo ulje
  • 40 g ljutike, naseckane
  • 8 velikih čenova belog luka, vrlo sitno naseckanih
  • po 1 prstohvat morske soli i crnog bibera
  • 3-4 kašike brašna
  • 200 ml biljnog mleka
  • 2-3 kašike nutritivnog kvasca kvasca
Zašto je koristan nutritivni kvasac?

Nutritivni kvasac je neaktivni oblik kvasca i pravi se od šećerne trske. Koristi se za obogaćivanje ishrane. Ima bogata nutritivna svojstva, pa je tako bogat kalijumom, proteinima, folatima, vlaknima. Sadrži i selen i cink.

Recept za posnu pastu sa paradajzom i lukom:

Za ovu pastuprvo zagrejte rernu na 200 C i stavite paradajz u malo maslinovog ulja i morske soli. Stavite isečenu stranu nagore na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta dok pripremate ostatak posude. Zatim ostavite na stranu.

Skuvajte testeninu i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite sos. U veliki tiganj na niskoj vatri dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, beli luk i ljutiku. Dodajte prstohvat soli i crnog bibera i često mešajte, kuvajte 3-4 minuta dok ne omekšaju i ne zamirišu.

Umešajte brašno i mešajte žicom. Kada se sjedini, polako umutite malo po malo biljnog mleka, kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodajte nutritivni kvasac, još jedan prstohvat soli i crnog bibera i pustite da provri.

Nastavite da kuvate još 4-5 minuta da se zgusne. Zatim dodajte testeninu i pečeni paradajz i promešajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolju posnu bolonjeze pastu sa crvenim sočivom.

Pročitajte kako se pravi originalna italijanska pesto pasta

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom Izvor: Instagram/dinner_at_hols

StvarUkusa