Sastojci:
- 1 kg kiselih listova grožđa
- 700 g pirinča
- 3 glavice luka
- 1 kašika paradajz paste
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 paradajz
- ½ veze mirođije
- 1 limunov sok
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica crvene paprike
- 1 kašičica soli
Recept za posne sarmice u vinovoj lozi:
Kako biste napravili sarme u vinovoj lozi, prvo u tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Crni luk sitno iseckajte i propržite na maslinovom ulju do zlatne boje. Operite pirinač pod mlazom vode, pa ga dodajte u tiganj sa lukom. Promešajte i kuvajte 5 minuta dok pirinač ne postane blago providan. Dodajte paradajz pastu, rendani paradajz, crni biber, papriku i so. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Na kraju dodajte seckanu mirođiju. Ponovo promešajte i ostavite da se fil ohladi. Operite kiselo lišće, da uklonite višak soli. Uzmite list grožđa i stavite 1-2 kašike fila u centar. Savijte list sa obe strane, a zatim ga urolajte odozdo prema gore. Ponovite sa preostalim listovima i filom.
U dublju šerpu poređajte na dno malo preostalih listova grožđa da se sarma ne zalepi. Ređajte sarme u šerpu, slažući ih čvrsto jednu pored druge. Dodajte malo vode 2-3 šolje. Pokrijte ih tanjirem i poklopite, pa kuvajte na laganoj vatri oko 1 sat. Servirajte toplo, ukrašeno omiljenim sosom. Možda ćete želeti da pročitate i kako Turci prave sarmu od kelja.
Pročitajte i kako se prave posne sarme sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa