Hilandarski posni rezanci – jelo koje se vekovima sprema na Svetoj Gori

Evo kako da napravite posne rezance po receptu sa Hilandara.
Recept za posne rezance sa Hilandara Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 pakovanje posne testenine (široki rezanci ili po želji)
  • Maslinovo ulje
  • Suncokretovo ulje (opciono)
  • Parče starog hleba (pretvoreno u mrvice)
  • So
  • Tahini (susamov namaz)

Priprema:

U monaškoj tišini Hilandara, ovo jednostavno jelo simbolizuje zahvalnost i poštovanje prema svakom zalogaju. Rezanci preliveni maslinovim uljem, mrvicama starog hleba i aromatičnim tahinijem ne samo da hrane telo, već i duh.

Savet:

Za poseban dodatak ukusa, pre služenja možete umešati sušene vrganje ili par kapi limunovog soka. Tako ćete jednostavne rezance podići na sasvim novi nivo.

Skuvajte rezance u ključaloj, slanoj vodi uz kap maslinovog ulja. Na malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja kratko propržite mrvice od starog hleba, tek da postanu zlatno‑hrskave. Gotove, vruće rezance procedite i prelijte maslinovim uljem. Pospite proprženim mrvicama. Pred posluženje, sve preliti obilno tahinijem.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii