Recept za posni kolač od jabuka od samo 5 sastojaka: Nema jednostavnijeg od njega

Saznajte kako da napravite najjednostavniji posni kolač od jabuka sa samo 5 sastojaka.
Recept za posni kolač od jabuka Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za najjednostavnijim, najbržim i najsočnijim kolačem od jabuka koji je ujedno pogodan i za dane posta - ovaj recept je upravo to. Priprema se od samo pet osnovnih sastojaka, bez miksera, bez komplikacija i bez posebnih tehnika.

Sve se samo izmeša, sipa u kalup za hleb i peče dok ne zamiriše cela kuća. Rezultat je mekan, sočan i mirisan kolač koji podseća na one starinske poslastice koje su se nekada često pravile.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća 

Tip jela: Posni kolač

Porcije/Količina: 4-6 porcija

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme pečenja: 30-40 minuta

Ukupno vreme pripreme: 40-50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • pola čaše šećera
  • pola čaše ulja
  • 2 čaše brašna
  • cimet i aroma vanile (po ukusu)

Priprema:

1. korak: Rendanje jabuka

Jabuke oljuštite i izrendajte u veću posudu.

2. korak: Dodavanje sode i šećera

Dodajte sodu bikarbonu i šećer, pa ostaviti da odstoji oko 30 minuta kako bi jabuke pustile sok i omekšale.

Za još bogatiji ukus:

U smesu možete dodati šaku seckanih oraha ili suvog grožđa.

 3. korak: Dodavanje ulja i brašna

Dodajte ulje, zatim postepeno umešajte brašno i sjedinite sve u glatku smesu.

4. korak: Pečenje

Smesu sipajteu kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta, dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju.

6. korak: Serviranje

Ostavite da se malo ohladi, isecite na parčad i po želji pospite šećerom u prahu.

Isprobajte i naš recept za zdrave kuglice od suvog voća, posnu poslasticu od samo 5 sastojaka kojoj nećete odoleti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.