Najbolje pljeskavice od sočiva: Jednostavne, lagane i praktične za post na ulju, ali i na vodi

Isprobajte najbolje pljeskavice od sočiva za post na ulju, ali i na vodi. Jendostavne su, lagane i praktične.
Pljeskavice od sočivav Foto: Shutterstock

Pljeskavice od sočiva su hranljivo, zasito i predivno mekano jelo. Idealne su za sve dane posta, a posebno su praktične jer se mogu pripremiti na dva načina.

Za one koji poste na ulju, pljeskavice mogu da prže u ulju da dobiju zlatnu, hrskavu koricu, dok ih oni koji poste na vodi, mogu ispeći u rerni ili fritezi na vruć vazduh. Spolja će ostati fino čvrste, a unutra sočne i aromatične.

Bez obzira koju varijantu odaberete, rezultat je jednako ukusan - zdravo, toplo i domaće jelo koje se savršeno uklapa u svaki posni meni.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno jelo

Porcije: 4

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 25-30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 45 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 350 g zelenog sočiva
  • 1 veći krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena + 2 kašike vode (posno jaje)
  • 1 čaša prezli (dodavati po potrebi)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica aleve paprike
  • čili pahuljice po ukusu
  • šaka svežeg peršuna
  • ulje za prženje ili pečenje

Priprema:

1. korak: Kuvanje baze

U šerpu stavite sočivo, očišćen krompir, šargarepu i luk. Dodajte so, nalijte vodu da sve bude potopljeno i kuvajte dok povrće potpuno ne omekša.

Bonus savet:

Ukus je još bolji kada se smesa ostavite da odstoji 15 minuta kako bi prezle upile vlagu.

2. korak: Formiranje smese

Ocedite višak vode i izgnječite sve zajedno u ujednačenu masu. Umešajte posno jaje od lanenog semena, začine, seckani peršun i prezle. Masa treba da bude blago lepljiva.

3. korak: Oblikovanje pljeskavica

Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice željene veličine. Ako se smesa raspada, dodajte još prezli.

4. korak: Termička obrada

Prženje: zagrejte malo ulja i pecite pljeskavice sa obe strane dok ne dobiju zlatnu koricu.

Pečenje u rerni: poređajte ih na pleh obložen pek papirom i pecite 20 minuta na 200 stepeni, uz jedno okretanje, a u fritezi na vruć vazduh 12-15 minuta na 190 stepeni. 

Ukoliko vam treba još inspiracije za posnu trpezu, bacite pogled na manastirski krompir po receptu sa Hilandara

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.