Kako ispeći škarpinu u rerni: Uz malo povrća i začina, dobićete specijalitet kao iz restorana

Saznajte kako da ispečete škarpinu u rerni. Dobićete specijalitet kao iz restorana uz dodatak malo povrća i začina.
Kako se peče škarpina u rerni Foto: Shutterstock

Mnogi nisu sigurni kako da pripreme pečenu škarpinu kod kuće, ali ovaj recept pokazuje najjednostavniji način da se to uradi.

Riba se peče zajedno sa blago kuvanim krompirom, a maslinovo ulje, belo vino, ruzmarin i lovor čine jelo sočnim i punim ukusa. Ovaj pristup omogućava da čak i početnici u kuhinji  pripreme savršeno pečenu, aromatičnu koja je idealna za božićni post ili Badnje veče.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: riba

Porcije/Količina: 4–5 porcija

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja: 50–55 minuta

Ukupno vreme prpreme: oko 1 h 10 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 kg škarpine
  • 500 g krompira
  • 1 praziluk
  • 3 čena belog luka
  • 100 ml belog vina
  • sok od pola limuna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • sušeni ruzmarin
  • 2-3 list lovora
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun za posipanje
  • kolutici limuna za dekoraciju

Priprema:

1. korak: Priprema ribe

Dok kuvate krompir, očistite škarpinu od krljušti, a sa jedne strane napravite nekoliko plitkih zareza. Posolite i prelijte limunovim sokom.

2. korak: Priprema povrća

Krompir ogulite i isecite na kocke. Stavite ga u vodu i kuvajte 10-15 minuta dok malo ne omekša, ali da zadrži oblik. Procedite i ostavite sa strane.

Važan savet:

Da bi riba ispala savršeno treba da bude dobro odmrznuta i osušena papirnim ubrusom pre pečenja.

 3. korak: Priprema ostalog povrća

Praziluk isecite na kolutiće, a beli luk na tanke listiće. 

4. korak: Slaganje

U pleh stavite blago prokuvani krompir, praziluk i beli luk, prelijte sa maslinovim uljem, pospite ruzmarinom i stavite listove lovora. Položite škarpinu preko povrća i sipajte belo vino.

5. korak: Pečenje

Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada krompir i riba omekšaju, skinite foliju, prelijte sve umakom od pečenja i zapecite još 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

6. korak: Serviranje

Poslužite toplo uz moravsku salatu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.