Čorba sa heljdom i pečurkama za post na vodi

Čorba sa heljdom i pečurkama za post na vodi savršena je za glavno jelo.
Posna čorba sa heljdom i pečurkama Foto: prt scr / yt/ Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 2-2,5 l vode
  • 350 g krompira
  • 200 g šampinjona
  • 4 kašike heljdine krupice
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 1/2 kašike soli
  • 1 lovorov list
  • sveže začinsko bilje po ukusu
  • biber - po ukusu
Zašto je korisno da jedete heljdu?

Heljda pre svega ne sadrži gluten, za razliku od ostalih žitarica. Izvor je mangana, magnezijuma i bakra, a sadrži i gvožđe, fosfor, cink i selen. Bogata je vitaminima B kompleksa, niacinom i riboflavinom. Sadrži visok nivo antioksidanasa.

Recept za čorbu sa heljdom i pečurkama:

Kako biste napravili ovu posnu čorbu, prvo u šerpu od tri litra sipajte oko 2-2,5 litra vode i stavite na vatru. Dok se voda zagreva, 350 g krompira isecite na sitno. Stavite pripremljeni krompir u toplu vodu. Kuvajte oko 5 minuta nakon ključanja.

Ako se formira pena, preporučljivo je da je uklonite. Zatim dodajte 4 kašike oprane heljde. Sve izmešajte i kuvajte još oko 15 minuta. Dok se heljda i krompir kuvaju, pripremite preostale sastojke.

Operite i isecite 200 g šampinjona. Narežite 1 luk. Šargarepu narendajte na sitno rende. Stavite šampinjone u zagrejani tiganj. Pržite ih na jakoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Dodajte luk i malo vode i dinstajte sa pečurkama. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu.

Dinstajte još oko 1-2 minuta i sklonite sa vatre, pa ubacite u lonac sa krompirom. Posolite sa oko pola kašike soli i pobiberite. Dodajte 1 lovorov list i sve pomešajte. Kada supa provri, dodajte seckano zelje. Sve izmešajte i skloniti sa vatre. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa krompirom i šargarepom za post na vodi.

Pročitajte kako se pravi minestrone čorba za post na vodi

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Instagram/thesaltycooker

StvarUkusa