Manastirski krompir po receptu sa Hilandara: Posno jelo na vodi koje greje dušu i prija stomaku

Napravite jelo za post navodi koje će prijati stomaku i ugrejati vam dušu - hilandarski manastirski krompir.
Manastirski krompir po receptu sa Hilandara Foto: Shutterstock

Među jednostavnim jelima koja se vekovima spremaju u manastirskim kuhinjama, manastirski krompir zauzima posebno mesto. Hilandarski monasi ga pripremaju bez ulja, samo uz nekoliko osnovnih sastojaka, a opet postižu neverovatno bogat i pun ukus.

Upravo ta jednostavnost, prirodnost i lagana, „čista“ tekstura čine ovo jelo savršenim izborom tokom posta na vodi, ali i u danima kada želite hranljiv obrok koji neće opteretiti stomak.

Topao, mekan krompir koji je upio prirodnu slast paradajza i svežinu peršuna pretvara se u zasitno jelo, koje je iznenađujuće lako za varenje. 

Osnovne informacije

Kuhinja: manastirska
Tip jela: posno jelo
Porcije/Količina: 4 
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 25-35 minuta
Ukupno vreme pripreme: 35-45 minuta
Težina: lako

 Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 ml pasiranog paradajza
  • svež peršun
  • so
  • voda

Priprema:

1. korak: Ljuštenje krompira

Krompir oljuštite. Ako je sitniji, ostavite ga celog - upravo tako monasi najčešće pripremaju ovo jelo.

2. korak: Kuvanje krompira

Stavite krompir u šerpu, dodajte so i iseckan peršun, pa nalijte vodu taman toliko da krompir bude pokriven.

Savet za dodatnu aromu:

Ako želite intenzivniji miris, pred sam kraj ubacite još malo svežeg peršuna ili prstohvat sušenog bosiljka. Manastirski krompir će dobiti dodatnu aromu, ali bez gubitka svoje tradicionalne jednostavnosti.

 3. korak: Krčkanje

Poklopite i pustite da lagano krčka. Ne žurite - jelo dobija ukus upravo zahvaljujući laganom kuvanju.

4. korak: Dodavanje paradajza

Kada voda većinom uvri, dodajte pasirani paradajz.

5. korak: Krčkanje sa paradajzom

Kuvajte dok krompir sasvim ne upije paradajz i ne omekša do savršene teksture.

Ovo jelo ne zahteva ništa više od sezonske salate da bi postalo kompletan, lagan, a zasitan ručak koji telu prija i ne stvara osećaj težine.

Isprobajte i potaž od bundeve i šargarepe za post na vodi, samo jedan tanjir daće vam energiju za ostatak dana.

Kurir stil/Stvar ukusa/Aleksandra Malko