Pijani šaran po starinskom receptu: Obavezan deo posne trpeze za Badnji dan od samo nekoliko sastojaka

Evo kako da od samo nekoliko sastojaka za Badnji dan pripremite pijanog šarana. Obavezan je deo posne trpeze.
Pijani šaran po starinskom receptu Foto: Shutterstock

Badnje veče je posebno važno kada je u pitanju priprema posne trpeze. Jela koja se tada pripremaju preterano nisu raskošna, ali nose duboko značenje i mir koji prati praznik.

Pijani šaran na luku zauzima važno mesto na posnoj trpezi, jer spaja jednostavne sastojke sa bogatim ukusom koji dolazi iz dugog pečenja i pažljive pripreme.

Miris luka i vina širi se domom dok se riba lagano peče, a pirinač upija sve sokove, stvarajući jelo koje okuplja porodicu i čuva duh Badnje večeri.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno glavno jelo

Porcije/Količina: 4-6 osoba

Vreme pripreme: oko 30 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 30-40 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 10 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 šaran (od 1,5 - 2 kg)
  • 4-5 velikih glavica crnog luka
  • 200 g pirinča
  • 200 ml ulja
  • 200 ml belog vina
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • malo ljute paprike (po želji)

Priprema:

1. korak: Začinjavanje ribe

Šarana očistiti, oprati i zaseći poprečno na razmaku od 3-4 cm. Posoliti i ostaviti kratko da se so upije.

Dodatni saveti:

- Šaran će imati blaži ukus ako ga pre pripreme kratko natrljate limunom i isperete hladnom vodom.

- Luk nemojte pržiti na jakoj vatri, sporije dinstanje mu daje puniju aromu.

2. korak: Dinstanje luka i pirinča

Crni luk oljuštiti i iseći na rebarca. Na umerenoj vatri zagrejati ulje i dinstati luk dok ne omekša i dobije blago slatkast ukus. Dodati opran pirinač i začine, pa sve kratko promešati.

3. korak: Pečenje

U podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti luk sa pirinčem. Naliti belim vinom i dodati toplu vodu tako da pirinač bude pokriven tečnošću. Preko rasporediti šarana, lagano ga preliti uljem i posuti prstohvatom aleve paprike. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok riba ne porumeni, a pirinač ne postane mekan.

5. korak: Služenje

Tokom pečenja po potrebi preliti ribu sokovima iz posude. Poslužiti toplo, kao glavno jelo badnje večeri.

Ukoliko želite da spremite neku drugu ribu, pogledajte kako da ispečete škarpinu u rerni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.