Praznični palmiers kolačići od samo 2 sastojka: Simpatično izgledaju, a spremni su za samo 15 minuta

Otkrijte kako da napravite simpatične praznične palmiers kolačiće. Potrebno vam je samo 15 minuta i 2 sastojka.
Praznični palmiers kolačići od samo 2 sastojka Foto: Shutterstock

Francuski praznični kolačići, poznati kao palmiers, donose pravo zadovoljstvo uz minimum truda i svega dva sastojka.

Hrskavi spolja, blago karamelizovani i neodoljivo slatki, savršeno se uklapaju u svaku prazničnu trpezu ili kao brz, sladak zalogaj uz popodnevnu kafu.

Palmiers možete praviti od gotovog lisnatog testa, ali za one koji vole izazov, domaće lisnato testo unosi dodatnu aromu i teksturu. Dobar savet je da testo bude hladno, ali ne smrznuto, kako bi se lepo razvlačilo i oblikovalo. 

Osnovne informacije

Kuhinja: francuska

Tip jela: kolači

Porcije/Količina: oko 20–25 kolačića

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme pečenja: 12–15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 25 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 50 -100 g šećera

Priprema:

1. korak: Priprema testa

Izvadite lisnato testo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi nekoliko minuta da omekša, ali da i dalje ostane hladno.

Dodatan savet:

Po želji, šećer možete kombinovati sa cimetom ili drugim začinima, čime kolači dobijaju dodatnu notu topline i mirisa praznika.

 2. korak: Razvaljivanje i oblikovanje

Pospite radnu površinu malom količinom šećera. Razvaljajte testo, a zatim pospite još malo šećera po vrhu. Testo pažljivo urolajte sa obe strane prema sredini, stvarajući prepoznatljiv oblik palmiersa, nalik na srce.

3. korak: Pečenje

Dobijenu štrudlicu isecite na tanke listove i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok kolači ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.

Isprobajte i recept za melomakarona, grčke urmašice sa narandžom koje se prave samo za Božić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.