Praznici su pravo vreme za recepte koji okupljaju celu porodicu oko stola i pretvaraju pripremu kolača u lepo zajedničko iskustvo.

Bajadera jelkice su upravo takva poslastica, toliko su lake za pripremu da u njima bez problema mogu učestvovati i deca, što ovom receptu daje posebnu čar.

Nema pečenja, nema komplikovanih koraka, samo miris keksa i oraha, malo strpljenja dok se smesa hladi i puno zabave tokom oblikovanja i ukrašavanja. Male ruke sa lakoćom mogu formirati jelkice i posipati perlice, dok se kuhinjom širi praznično raspoloženje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: sitni kolači

Porcije/Količina: oko 25–30 mini jelkica

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme hlađenja: oko 2 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 350 ml vode
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 150-200 g mlečne čokolade (za umakanje)
  • zlatne perlice i zvezdice za dekoraciju

Priprema:

1. korak: Kuvanje sirupa

U veću šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se šećer potpuno ne rastvori i tečnost blago ne provri. Dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.

2. korak: Dodavanje suvih sastojaka

Sklonite šerpu sa ringle, pa umešajte mleveni keks i orahe. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu, ujednačenu smesu.

Posna verzija

Koristite posne verzije keksa i margarina, a mlečnu čokoladu zamenite kvalitetnom posnom čokoladom za kuvanje. 

 3. korak: Hlađenje

Smesu ostaviti da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u frižider na oko 30-40 minuta, da postane pogodna za oblikovanje.

4. korak: Oblikovanje jelkica

Od ohlađene smese uzimati komade veličine oraha i rukama formirati male jelkice, blago sužene pri vrhu, a ravne na donjoj strani. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

5. korak: Drugo hlađenje

Oblikovane jelkice vratite u frižider i ostavite još oko sat vremena da se dobro stegnu.

6. korak: Umakanje u čokoladu

Mlečnu čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri. Svaku jelkicu pažljivo umočite u čokoladu ili je prelijte kašikom, pa vratite na papir za pečenje.

7. korak: Dekorisanje

Dok je čokolada još mekana, ukrasite jelkice zlatnim perlicama i zvezdicama, tako da izgledaju kao prave male praznične jelke. Ostavite ih u frižideru da se čokolada potpuno stegne.

Isprobajte i bejlis kuglice za doček Nove godine, mekane čokoladne zalogajčiće od samo 5 sastojaka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.