Melomakarona su jedan od najprepoznatljivijih božićnih kolača grčke kuhinje. Na prvi pogled podsećaju na urmašice, ali se razlikuju po bogatoj aromi narandže, začina i obilnom prelivu od mednog sirupa.

Prave se isključivo za Božić i praznike koji ga prate, a gotovo da nema grčkog doma u kome se u tom periodu ne širi njihov prepoznatljiv ukus.

Ovi kolačići su mekani, sočni i puni sirupa, a spolja blago hrskavi. Ne sadrže jaja ni mlečne proizvode, što ih čini pogodnim i za post. Tajna njihove teksture leži u dodatku griza, koji omogućava da kolač upije veliku količinu sirupa, a da se pritom ne raspadne.

Osnovne informacije

Kuhinja: grčka

Tip jela: kolač / božićni sitni kolači

Porcije/Količina: oko 45–50 kolačića

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja: 15–20 minuta po turi

Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za kolačiće:

  • 150 g sitnog pšeničnog griza
  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 100 ml soka od narandže
  • 3 kašike konjaka (ili ruma)
  • 100 g šećera
  • 1 ravna kašika cimeta
  • prstohvat mlevenog karanfilića
  • prstohvat mlevenog muškatnog oraščića
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašike sode bikarbone
  • 90 ml vode
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 125 ml suncokretovog ulja
  • 50 g meda
  • rendana kora od 2 narandže
  • Za sirup:

  • 300 ml vode
  • 600 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 3 cela karanfilića
  • 1 narandža, presečena na pola
  • 200 g meda
  • Za dekoraciju:

  • seckani orasi
  • malo cimeta (po želji)

Priprema:

1. korak:Priprema sirupa

U šerpu sipajte vodu, šećer, cimet, karanfilić i narandžu. Kuvajte nekoliko minuta, dok se šećer potpuno ne rastvori. Sklonite sa vatre, umešajte med i ostavite da se sirup potpuno ohladi. Sirup mora biti hladan kada budete umakali kolače.

2. korak: Priprema testa

U jednoj posudi pomešajte brašno, griz i prašak za pecivo. U drugoj većoj posudi sjedinite sok od narandže, šećer, konjak, začine i vanilu, dodajte sodu bikarbonu i kratko promešajte, pa sipajte vodu, ulja, med i koru narandže.

Postepeno dodajte suve sastojke i lagano umešajte rukom ili varjačom, samo dok se masa ne sjedini. Testo treba da bude mekano i blago lepljivo.

Dodatni savet:

Melomakarona su još ukusnije kada odstoje i sirup se potpuno sjedini sa testom. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, tako će ostati sveže i do dve–tri nedelje.

3. korak: Oblikovanje i pečenje

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvajajte komade testa veličine oraha i oblikujte ih u blago izdužene ovalne kolačiće. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i blago izbockajte viljuškom. Pecite 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatno-braon boju.

4. korak: Umakanje u sirup

Vruće kolačiće iz rerne odmah spuštajte u hladan sirup i ostavite ih 10-20 sekundi, u zavisnosti od toga koliko sočne želite. Vadite ih rešetkastom kašikom i ređajte na poslužavnik.

5. korak: Završnica

Pospite seckanim orasima i po želji dodatnim cimetom. Ostavite da se potpuno ohlade i upiju sirup.

Ako volite ovaj tip kolača, bacite pogled na pivčiće po starinskom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.