Sastojci:

  • pakovanje gotovih kora
  • 400 g mlevenih oraha
  • 250 g suvih šljiva
  • 250 g otopljenog meda
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g otopljenog margarina

Evo kako da napravite slatku česnicu:

U Vojvodini božićnu česnicu prave kao slatku pitu sa orasima i suvim šljivama. U nju se isto stavlja novčić, i ona se lomi, ne seče se. Ukusom podseća na baklavu.

Suve šljive potopite u vodu na 10 minuta, pa ocedite. Na dno tepsije stavite pek papir i malo ga premažite otopljenim margarinom. Stavite prvu koru, premažite sa malo margarina, pa pospite orahe, šećer pomešan sa vanilin šećerom, malo suvih šljiva i preko med. Stavite drugu koru i filiujete isto. Tako radite dok ne utrošite materijal, ali ostavite tri poslednje kore, jer se one filuju drugačije. Negde na sredini filovanja, stavite novčić koji ste umotali u alu foliju.

Kada su vam ostale tri kore, prvu stavite preko fila i blago pritisnete rukom. Preko nje stavite margarin i med, pa razmažite. Sa drugom i trećom korom uradite isto, samo tu poslednju koru dobro premažite. Rernu zagrejte na 200°C, a kad ubacite pitu smanjite na 160°C i pecite 30 minuta. Vruću prelijte sa još malo otopljenog meda i prekrijte alu folijom.

Bonus video

Kurir TV ČAČANSKA ČESNICA JE SLATKA! Milica je premaže medom i začini bosiljkom, a evo kako objašnjava ZAŠTO JE U NJENOM DOMU OVO TRADICIJA