Sastojci:
- pakovanje gotovih kora
- 400 g mlevenih oraha
- 250 g suvih šljiva
- 250 g otopljenog meda
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g otopljenog margarina
Evo kako da napravite slatku česnicu:
U Vojvodini božićnu česnicu prave kao slatku pitu sa orasima i suvim šljivama. U nju se isto stavlja novčić, i ona se lomi, ne seče se. Ukusom podseća na baklavu.
Suve šljive potopite u vodu na 10 minuta, pa ocedite. Na dno tepsije stavite pek papir i malo ga premažite otopljenim margarinom. Stavite prvu koru, premažite sa malo margarina, pa pospite orahe, šećer pomešan sa vanilin šećerom, malo suvih šljiva i preko med. Stavite drugu koru i filiujete isto. Tako radite dok ne utrošite materijal, ali ostavite tri poslednje kore, jer se one filuju drugačije. Negde na sredini filovanja, stavite novčić koji ste umotali u alu foliju.
Kada su vam ostale tri kore, prvu stavite preko fila i blago pritisnete rukom. Preko nje stavite margarin i med, pa razmažite. Sa drugom i trećom korom uradite isto, samo tu poslednju koru dobro premažite. Rernu zagrejte na 200°C, a kad ubacite pitu smanjite na 160°C i pecite 30 minuta. Vruću prelijte sa još malo otopljenog meda i prekrijte alu folijom.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za badnjaču - posna pogača za Badnje veče
Posni prebranac za Badnje veče
Kuglice sa keksom, kikirikijem i čokoladom