Sastojci:
- 1 kg suvog grožđa grubo iseckanog
- 300 g urmi bez koštica, sitno iseckanih
- 240 g sušene ribizle
- 5 kandiranih kriški narandže, sitno iseckanih
- 160 g kandiranih višanja, seckanih
- 60 g seckanog kandiranog ananasa
- 120 g seckanih kandiranih kajsija
- 120 ml ruma
- 240 g putera omekšanog
- 240 g smeđeg šećera
- 5 jaja
- 470 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenih karanfilića
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 3 kašike ruma ili drugog alkohola, dodatno
Recept za praznični kolač od suvog voća:
Kako biste napravili ovaj kolač, u velikoj činiji pomešajte sve suvo voće sa rumom. Dobro promešajte, a zatim poklopite i ostavite najmanje preko noći. Voće možete namakati do nedelju dana, mešajući svaki dan. Zagrejte 130°C. Okrugli pleh veličine 22 cm obložite papirom za pečenje i to trostruko.
Mikserom izmešajte puter i smeđi šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smesa će izgledati grudvasto i to je normalno. Prosejte suve sastojke u mešavinu putera i jaja i promešajte da se sjedine.
Dodajte natopljeno voće i preostalu tečnost i dobro promešajte varjačom. Prebacite smesu u pripremljenu tepsiju i zagladite površinu. Pecite dok ne porumeni, 3 1/2 sata. Površinu vrućeg kolača premažite dodatnim rumom, pa poklopite i ostavite da se hladi preko noći u plehu. Isključite, premažite sa još ruma ako želite. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa kafom i kakaom.
Pročitajte kako se pravi sočan i pahuljast kokos kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa