Rafaelo sneško za doček Nove godine: Kolači koje će deca želeti da prave sa vama, ali i degustiraju

Evo kako da napravite kolače koje će deca želeti da prave sa vama, ali i degustiraju. Rafaelo sneško je super za doček Nove godine.
Rafaelo sneško belić za Novu godinu Foto: Shutterstock

Rafaelo kuglice su za mnoge nezaobilazan deo božićne trpeze, ali ova verzija donosi jednostavniji način pripreme i mogućnost da kolačić bude i ukras.

Kombinacijom pudinga i kokosa dobićete mekanu, kompaktnu smesu koja se lako oblikuje, bilo u klasične kuglice ili u male sneške beliće koji izgledaju veoma dekorativno i zabavno na prazničnom stolu.

Pripremaju se brzo, bez rerne i komplikovanih koraka, što ovaj kolačić čini praktičnim izborom i kada vreme nije na vašoj strani. Toliko su jednostavni da vam i deca mogu pomoći da ih napravite, dekorišete i što je najvažnije degustirate.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: sitni kolači

Količina: 20–25 komada

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja: 10–15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Osnovna smesa:

  • 350 g gotovog pudinga od vanile
  • 150 g kokosovog brašna
  • 70 g bele čokolade
  • 50 g putera
  • Za dekoraciju:

  • šarene kisele trake (isečene na tanke trake za šal)
  • grisine (prelomljene na kraće komade za ruke)
  • 50 g čokolade za kuvanje ili mlečne čokolade (za oči i dugmiće)

Priprema

1. korak: Priprema smese

U većoj posudi pomešajte puding od vanile i kokosovo brašno dok ne dobijete ujednačenu smesu.

2. korak: Topljenje čokolade i putera

Belu čokoladu i puter otopite na tihoj vatri ili na pari, pa dodajte u smesu. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne povežu.

3. korak: Hlađenje smese

Smesu stavite u frižider na 10-15 minuta da se blago stegne i lakše oblikuje.

Savet za dekorisanje:

Kolačiće dekorisite tek kada su blago ohlađeni kako bi elementi bolje prijanjali. Čuvajte ih u frižideru do serviranja.

 4. korak: Oblikovanje

Od ohlađene smese napravite kuglice u dve veličine, manju za glavu i veću za telo. Spojite ih.

6. korak: Dekoracija

Oko spoja kuglica obmotajte tanku traku kiselih bombona i blago je pritisnite da stoji kao šal. Sa obe strane tela zabodite po komad grisine za ruke. Čokoladu za kuvanje otopite i pomoću čačkalice iscrtajte oči i dugmiće.

Bacite pogled i na recept za čokoladne šišarke koje će biti najveći hit na vašoj prazničnoj trpezi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.