Praznična daska sa mezetlukom ne mora da bude samo ukusna, uz malo kreativnosti može postati i pravi vizuelni hit na stolu.
Salama, sir i krekeri su namirnice koje većina domaćina ionako ima pri ruci, a uz nekoliko jednostavnih poteza mogu se pretvoriti u simpatične, jestive dekoracije koje oduševljavaju goste, naročito tokom božićnih i novogodišnjih okupljanja.
Donosimo vam tri ideje koje se lako prave, ne zahtevaju kuvanje i savršeno se uklapaju uz ostalo meze.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: hladno predjelo, meze
Porcije/Količina: 10–12 dekorativnih zalogaja (u zavisnosti od slaganja)
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme hlađenja: nije potrebno (po želji 10–15 minuta u frižideru)
Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- salama ili čajna
- krem sir
- tvrdi sir (gauda, kačkavalj, trapist ili sličan)
- okrugli krekeri
- kornišoni
- zrna crnog bibera (za dekoraciju)
1. Deda Mrazove kapice od salame i sira
Ove male dekoracije već su postale praznični klasik na društvenim mrežama, a razlog je jednostavan, izgledaju neodoljivo, a prave se za nekoliko minuta. Salama ili čajna uvijte u mali kornet, koji formira Deda Mrazovu kapu, a od krem sira formirajte obod i vrh kape.
Zalepite ih na kreker i uz dodatak malo renadnog tvrdog sira, ove kapice možete slagati jednu do druge ili rasporediti po dasci kao male praznične akcentе. Najlepše izgledaju kada ih slažete u paru po sredini daske, gde odmah privlače pažnju.
2. Lizalica od salame, sira i krekera
Ako želite nešto razigrano i drugačije, morate napraviti ove meze lizalice. Na tacnu ili dasku se naizmenično slažite kolutovi salame, krugove sira i krekera u oblik kukaste lizalice.
Ovakve dekoracije su praktične za posluženje jer se lako uzimaju, a ujedno služe kao centralni vizuelni element oko kog možete rasporediti ostalo meze - masline, orašaste plodove, suhomesnate proizvode i sireve.
3. Deda Mraz od krekera, čajne i sira
Ova dekoracija je prava mala jestiva figurica. Osnova je čvrst, neutralan kreker koji služi kao platno. Preko njega stavite kolutiće čajne presečene na pola za kapicu, sir isečen u polumesece za bradu i brkove, a male kuglice sira kao vrh kape.
Zrna bibera ili sitno seckane masline mogu vam poslužiti kao oči. Rezultat je simpatičan Deda Mraz koji izgleda dekorativno, ali je u potpunosti jestiv. Ovakvi zalogaji idealni su za božićnu trpezu i posebno raduju najmlađe goste.
Ukoliko vam treba još ideja za dekorativna predjela za praznike, bacite pogled na novogodišnju jelku od tri sastojka.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.