Slavske salatesu ono na šta gosti prvo obrate pažnju. One su ukras svake svečane trpeze, a najpoznatije su ruska i mimoza. Ove godine promenite standardni jelovnik i iznenadite goste fantastičnom salatom koja se zove paunov rep. Sam naziv govori koliko je salata lepa i raskošna, a osnovni sastojci su piletina, kuvana jaja i sir. Ono što je izdvaja od drugih su suve šljive i orasi koji daju specifičan šmek. Priprema i dekoraciju nisu komplikovani, iako tako deluje.
- Sastojci:
- 150 g tvrdog sira
- 300-400 g majoneza
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 150 g kukuruza
- 150 g suvih šljiva
- 200 g oraha
- 4 jajeta
- 250 g pilećeg filea
- 300 g topljenog sira
- Za dekoraciju:
- 10 čeri paradajza
- 2 jajeta
- 5-6 maslina
- peršun
- mirođija
Priprema:
Skuvajte piletinu, a kada se prohladi isecite na manje komade. U posudi pomešajte majonez sa belim lukom i malo bibera, pa sipajte dve kašike u meso. Dobro promešajte. Na tacnu stavite obruč i sipajte meso, pa poravnajte. Premažite majonezom, pa preko narendajte topljeni sir. Opet premažite majonezom, a zatim sipajte kuvani i proceđeni kukuruz. Premažite majonezom, pa izrendajte jaja koja ste prethodno skuvali (3 komada). Premažite majonezom, pa pospite seckane suve šljive. Opet ide sloj majoneza, a zatim i seckani orasi. Premažite majonezom, pa izrendajte preostalo jaje i tvrdi sir. Pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji u frižideru preko noći. Sutradan ukrasite kuvanim jajima, mirođijom, peršunom, maslinama i paradajzom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem