Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a trpeza mora da bude posna, jer pada u toku Božićnog posta. Pored ribe pripremljene na razne načine, jedan od nezaobilaznih priloga je i prebranac. Mi vam donosimo najbolji recept za prebranac koji uspeva i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg belog pasulja
  • 2 praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 3 lovorova lista
  • 2 kašike začinske paprike

Recept za prebranac za Svetog Nikolu: 

Pasulj preko noći potopite u vodu, pa procedite i sipajte novu vodu. Skuvajte i procedite, ali malo vode u kojoj se kuvao pasulj sačuvajte. U tiganju na malo ulja propržite seckani praziluk i crni luk, pa dodajte i rendanu šargarepu. Pržite dok povrće ne omekša, a onda dobro posolite, pobiberite i pospite začinskom paprikom. Ako volite pikantan ukus dodajte i sitno seckanu ljutu papričicu. Lepo promešajte, pa dodajte pasulj. Opet promešajte i ostavite još par minuta na šporetu, a onda umešajte i mleveni beli luk. Promešajte i sipajte pasulj u nauljenu tepsiju. Stavite lovorovo lišće i sipajte par kašika vode u kojoj se pasulj kuvao. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Aromatični prebranac koji se brzinski sprema

BONUS VIDEO: 

Instagram/evalongoria Posni čili po receptu Eve Longorije

(StvarUkusa/S.B.)