Slavski kolač je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovan za spremanje. Sutra je praznik Svete Petke, i mnogi domovi slave ovaj praznik kao krsnu slavu. Domaćice će već u ranu zoru umesiti slavski kolač, a pored njega na trpezi će se naći razne druge đakonije.
Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču.
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 4,5 dl vode
- 1 svež kvasac
- 1 dl ulja
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.