SLAVIMO SVETOG SAVU: Prema starom običaju ovo pecivo danas svaka domaćica mora da napravi

Stari narodni običaj nalaže da se za Savindan obavezno mese perece.

Shutterstock

Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, a 27.januara praznuju i škole širom Srbije. Sveti Sava je svojim delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.

Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • kockica svežeg kvasca
  • 1 kg brašna
  • 4 šoljice mleka
  • kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 4 žumanceta
  • 2 belanceta

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

Izvor: Stvar ukusa