Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 4 kašike ajvara
- 4 kašike ulja
- 4 kašike vode
- 3 kašike kisele pavlake
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 250 g šunke, narendane
- 200 g krem sira
- 200 g kisele pavlake
- 60 ml majoneza
- 3 kuvana jajeta
- 4 manja kisela krastavca
- 150 g rendanog kačkavalja
Recept za slani rolat sa ajvarom:
Za slani rolat prvo dobro umutite belanca u čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca, pa postepeno dodajte pavlaku, ajvar, ulje, vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i solju. Lagano lopaticom umešajte u umućena belanca.
Smesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju. Čačkalicom proverite da li je pečeno, ako je suva, kora je gotova.
Izvadite iz rerne i pomoću papira uvijte u rolat. U međuvremenu napravite fil. Pomešajte sve sastojke za fil, osim rendanog kačkavalja. Koru odrolajte i premažite filom, pa pospite rendani kačkavalj. Ponovo savijte u rolat, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider do serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svečani rolat sa kačkavaljem i jajima.
Pročitajte kako se pravi rolat sa šargarepom i sirom za Svete Vrače
BONUS VIDEO
StvarUkusa