Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 3 jajeta
- 70 g tvrdog sira
- 180 g krem sira
- 3-4 kašike majoneza
- 50 g vlašca
- veza mirođije
- 50 g putera
- ulje
- so i biber po ukusu
Recept za rolat sa šargarepom i sirom:
Kako biste napravili ovaj rolat šargarepu narendajte na sitno rende. Na tiganj ubacite puter, ulje i šargarepu koju ste izrendali pa promešajte nekoliko puta. Pržite dok ne omekša na srednjoj vatri. Pokrijte poklopcem. Sitno iseckajte mirođiju.
Kuvanu šargarepu prebacite u činiju, pa joj dodajte mirođiju. Kada se šargarepa prohladi dodajte u smesu žumance od 3 jajeta, a belanca odvojite u posebnu činiju. Podesite rernu da se zagreva na 185 stepeni. Smesu u činiji posolite, pobiberite i ubacite druge začine, po želji. Sve dobro promešajte.
Posolite belanca koja ste odvojili pa ih umutite. Pomešajte umućena belanca sa smesom šargarepe i dobro promešajte lopaticom. Veličina pleha za pečenje je 32x33 cm. Prekrijte ga papirom za pečenje i izlijte smesu na njega, pa je ujednačite. Pecite je u rerni 15 minuta. Tvrdi sir narendajte na krupno rende, a potom narendajte i krem sir.
Isecite sitno vlašac i pomešajte ga sa sirom pa smesi dodajte majonez i malo bibera, kao i vrlo malo soli. Možete da dodate i malo belog luka u prahu. Gotov patišpanj vrlo pažljivo izvadite iz pleha i odvojte ga od papira za pečnje pa ga prebacite na najlonsku foliju.
Po površini rasporedite fil. Ostavite oko 2 cm patišpanja bez fila. Umotajte ga u rolat pomoću folije i stavite u frižider tokom noći. Ujutru izvadite rolat iz folije i isecite ga. Možda ćete želeti da napravite i slavski rolat sa jajima i vlašcem.
Pročitajte kako se pravi svečani slavski rolat sa šarenom korom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter