Sastojci:
Za testo:
- 6 jaja
- 6 kašika ulja
- 3 kašike slatke pavlake
- 6 kašika brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- so po ukusu
- 3 kašike seckanog spanaća
- 2 kašike mlevene paprike
- 3 kašike rendanog kačkavalja
Za fil:
- 400 g krem sira
- 1 kašičica belog luka u prahu
Recept za svečani slavski rolat u sa šarenom korom:
Za rolat prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u mikser, dodajte prstohvat soli i umutite dok se ne stvori čvrst sneg. Podelite žumanca u tri različite šolje. U svaku posudu sa žumancima dodajte prstohvat soli, 1 kašiku slatke pavlake, 2 kašike brašna i 1/3 praška za pecivo. Ostaje samo da u prvu šolju stavite rendani sir, u drugu seckani spanać, a u treću mlevenu papriku i izmešajte.
Podelite belanca na tri dela i umešajte ih u svaki deo testa. Dobićete tri vrste testa: žuto, zeleno i crveno. Na pripremljen pleh dimenzija 27x35 cm, obložen papirom za pečenje, podmazan i posut brašnom, smenjujući boje, rasporedite dijagonalno trake svakog testa. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-12 minuta. Skinite gotovi koru sa pleha i ostavite da se ohladi na rešetki.
U krem sir dodajte beli luk u prahu i promešajte. Okrenite koru u tri boje, skinite papir, prekrijte najlonskom folijom i ponovo okrenite tortu na foliju tako da donja strana bude spoljni deo rolata. Preko ohlađene kore premažite fil od krem sira i pažljivo urolajte u rolat pomoću folije. Rolat sa krem sirom umotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena. Pre serivranja isecite. Možda ćete želeti da napravite i slavski rolat sa pršutom i sirom.
Pročitajte i jedna smesa, a 4 vrste rolata savršenih za slave
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem